Welkom,                                                                      LEES OOK HET PZC KRANTENARTIKEL

Zo maar een gewone, Axelse jongen, opgegroeid en groot geworden met
kwajongensstreken, zakenman, levensgenieter, gek van zijn gezin, van de
fiets, van sport en van de schoonheid van het leven. Maar ook gekweld door een tweeslachtige gedachte. Hij is ziek zonder het te voelen.

Mogen wij even voorstellen:
,,Ik ben Toon Deij, 58 jaar, ik kom uit Axel, maar woon met mijn gezin net
over de grens bij Koewacht. En ik heb grootse plannen: een fietstocht van Axel naar Moraira in Spanje.’’

Zo’n anderhalf jaar geleden werd bij Toon Deij kanker vastgesteld. Hij is geopereerd, heeft chemotherapiën ondergaan en nu is zijn ziektebeeld stabiel. Hij voelt zich opperbest en is bereid om te knokken en te overleven.
Dat gevecht is onzeker, want vandaag voelt hij zich goed, maar niets is zeker. Daarom leeft hij zijn dagen zoals ze komen.

Toon: ,,Ik heb deze site geopend voor mensen die ook van sport houden en die mee willen helpen een onwaarschijnlijk doel te bereiken. Mijn plan is om met een vijftal vrienden van Axel naar Moraira in Spanje te fietsen. Dat wordt een prachtige uitdaging. De afstand is rond de tweeduizend kilometer. Die willen we afleggen in een kleine twee weken.’’

Het belangrijkste van de tocht is dat hij wordt gesponsord: het geld dat Toon ophaalt, gaat in zijn geheel naar de KWF-kankerbestrijding. Toon: ,,We willen zo veel mogelijk sponsors verzamelen om voor dit project een mooi bedrag op te halen.’’

Zelf zullen de zes fietsers (in de eerste vier dagen vergezeld door twee gastrijders) alle kosten voor eigen rekening nemen. Het sponsorgeld moet enkel en alleen bestemd zijn voor het goede doel.

Wie is Toon Deij, zult u vragen. Hij is geboren en getogen in Axel, is het zakenleven ingegaan, heeft een paar bloeiende kledingzaken opgebouwd en heeft zijn hele leven fietsen als hobby gehad. Fietsen is dan ook, na een kortstondige voetbalcarrière, altijd zijn lust en zijn leven geweest. Toon reed zelf tot zo’n tien jaar geleden zowat alle grote klassiekers voor wielertoeristen: De Ronde van Vlaanderen, De Omloop Het Volk, Gent-Wevelgem, Luik-Bastenaken-Luik, Monchau-Sint Niklaas enzovoort.

Daarnaast volgde hij als fanatiek supporter vele profkoersen, maar vooral de Tour de France, waarin Toon 25 jaar onafgebroken zijn tent en zijn camper heeft opgezet. Daar combineerde hij het nuttige met het aangename. De naam Deto Jeans heeft ver buiten Nederland vooral bekendheid gekregen door de grote witte letters op de weg in bergetappes, die in tv-reportages vrijwel dagelijks te zien waren. En Toon heeft, ook al vanwege de sponsoring van Deto Jeans, onnoemelijk veel kennissen opgedaan in het wielermilieu, zoals Jan Raas, Cees Priem, Sean Kelly, Steven Rooks, Erik Dekker en vele andere bekende profs en ex-profs.

Het leven lachte hem toe, maar het noodlot trof Toon zo rond oktober 2003. Toon bleek kanker te hebben. Tijdens een operatie werd een tumor weggehaald bij de endeldarm en de dikke darm, maar bleken er ook uitzaaiingen aan de lever te zijn. Toon: ,,Ik heb me natuurlijk zelf ook ingebeeld dat ik ongeneeslijk ziek was, maar ben vanaf die tijd keihard gaan knokken.

Zijn motto was bewonderenswaardig: ,,Ik ga de kanker uit mijn lichaam fietsen.’’ En zo heeft hij zijn oude liefde voor de fiets omgezet in een strijd tegen zijn ziekte. ,,Ik heb, toen die kanker werd vastgesteld, nooit gezegd: waarom moet ik dat nou krijgen. Maar wel altijd: hoe kom ik hier uit, ik heb een jong gezin, met jonge kinderen, ik ga proberen te genezen. En daar heb ik me aan vastgeklampt vanaf het begin.’’

Toon Deij is niet meer de Toon Deij van vroeger: hij leeft gezond, eet gezond, drinkt geen alcohol en is in korte tijd bijna verslaafd geworden aan de fiets. Zijn vrouw Siska zegt wel eens: ,,’s Avond voordat we naar bed gaan, loopt hij al zenuwachtig voor de volgende dag.’’

Vorig jaar reed hij, ook met vrienden, een tocht van honderd kilometer voor Ride for the Roses, georganiseerd door Cees Priem, bestemd voor de kankerbestrijding en een organisatie waarvoor ook topwielrenner Lance Armstrong zich inzet. Na die tocht rees bij Toon een nog veel groter plan: ,,Ik nam me voor om een fietstocht naar Moraira te organiseren. Dat ligt in Spanje, tussen Denia en Benidorm. Ik heb er zelf een huis, dus ken de streek, omdat ik er dikwijls ook toertjes met de fiets maak.’’

Toon is hard op weg om dat stoere plan waar te maken. De Fietstocht Axel-Moraira staat in de steigers. Vijf vrienden zullen hem vergezellen op die lange, barre tocht: André Lagarde uit Lage Zwaluwe, René Meertens uit Spijkenisse, Jan ’t Gilde uit Axel, Rob van der Goes uit Axel en Jan de Kraker uit Axel. Twee vrienden (Bram Dieleman en Frits Bakker) rijden de eerste vier, vijf dagen mee, tot in de buurt van Clermont Ferrand. Daarna is het aan de zes die-hards om de tocht verder te voltooien.

De organisatie draait op volle toeren. Toon is al volop bezig om sponsors te benaderen en de tocht voor te bereiden. De start zal op zaterdag 27 augustus in Axel zijn, de aankomst in Moraira twaalf tot veertien dagen later. De opzet is om tussen de 150 en 200 kilometer per dag te fietsen.

Toon: ,,Ik zou dit zelf nooit voor m’n lol hebben gedaan. Daar is de tocht te lang en te zwaar voor. Maar ik doe het omdat ik iets terug wil doen voor de bestrijders van kanker. En voor de mensen die zich aan mij optrekken. Wie deze ziekte heeft, komt in contact met veel lotgenoten. Dat heb ik het laatste jaar ook gehad. Als het met mij goed gaat, dan hebben medepatiënten daar steun aan. Dat merk ik aan de reacties om me heen.’’

Via Jogi Müller, de oud-renner met wie Toon bevriend is, die nu perschef is van de wielerploeg van Lance Armstrong, zijn er inmiddels contacten op hoog niveau geweest. De zesvoudige Tourwinnaar is graag bereid zijn steun aan het project van Toon te verlenen. Volgende maand heeft Toon zelfs een ontmoeting met Lance Armstrong.

Wie zijn steun wil geven aan dit project, is natuurlijk van harte welkom in de club.

Dat kan door een sponsorbijdrage te storen op de rekening: 50.77.83.360 (vanuit buitenland: Swiftcode ABNANL2A IBAN: NL 85 ABNA 0507783360). Tnv Deto Jeans Axel Holding BV, inzake KWF Kankerbestrijding.

Promotor van de KWF kankerbestrijding is Jacques K. Daamen (telefoon 010-265.05.04).

Rond 1 oktober 2005 wordt door middel van een cheque het binnengekomen geld in aanwezigheid van de pers aan de kankerbestrijding overhandigd.

Voor rechtstreeks contact met Toon: gsm 0031.6.53150071

Of email: detojeans@zeelandnet.nl

Of: anthonie.deij@pandora.be