NIEUWS:

1 oktober 2005: overhandiging sponsor bedragen!
Op zaterdag 1 oktober is een cheque van maar liefst een kleine 25.000,- euro namens het team van Axel-Moriara overhandigd aan Jacques Daamen van het Koningin Wilhelmina Kankerbestrijdingsfonds. Kijk hier voor foto's.
29 september 2005: Zeer slecht nieuws over Toon!
Zeer slecht nieuws, na de scan van maandag bleek dat er diverse uitzaaiingen op de lever waren bijgekomen.
Maandag beginnen ze gelijk met chemotherapie.
Toon

 

!8 september 2005: Toon-team doet eerste donatie!
Het eerste deel van de sponsorgelden voor de tocht van Toon en zijn vrienden heeft zondag al een mooie bestemming gekregen. Na de tocht van Ride for the Roses, met start en finish in het Belgische Bredene, werd een cheque ter waarde van 3000 euro overhandigd. De Belgische weerman Frank de Boosere, die voorzitter is van de Vlaamse liga voor de kankerbestrijding, toonde zich zeer gelukkig met de donatie uit Axel.

De Belgische tocht, onder meer georganiseerd door Cees Priem, kende een veel mindere bezetting dan die van Naaldwijk op 21 augustus. Voor de Nederlandse sponsortocht van het KWF-kankerfonds kwam het maximale deelnemersaantal van 10.000 aan de start. De dagopbrengst was indrukwekkend: 719.000 euro. 

De rit in België, die vorig jaar voor het eerst werd gehouden, moet nog van de grond komen. Zondag reden 1100 mensen de tocht. De opbrengst van de inschrijvingen was 7.750 euro. Met de donatie van Toon en zijn fietsmaats van de tocht van Axel naar Moraira meegerekend, werd de Belgische stichting toch nog bijna 11.000 euro rijker. 

Toon vertelde zondag: ,,Het was wel een prachtig georganiseerde tocht met goede afzettingen en begeleiding. Wat me het meest verbaasd is dat bijna alle sponsoring uit Nederland kwam. De Belgen lopen er kennelijk nog niet zo warm voor.’’ 

Een ander deel van het sponsorgeld gaat naar het ziekenhuis in Sint Niklaas waar Toon wordt behandeld. En op zaterdag 1 oktober wordt in Axel het hoofdbedrag overhandigd aan de KWF-stichting. 

De drie tochten voor de kankerstichting, de Ride for the Roses in Naaldwijk, de tocht van Axel naar Moraira en de Ride for the Roses in Bredene, zijn door drie fietsers alle drie meegereden. Toon, André en Rob reden in totaal 2300 geregistreerde kilometers in precies vier weken.

 

27 augustus 2005!
Het startschot wordt gegeven!
De deelnemers hebben op Zaterdag 27 Augustus om 8 uur ontbijt bij lunchcafé "De Krakeling". Om 9 uur stipt worden ze op gang geschoten door Wethouder Adhemar van Waes  bij Detojeans in de Noordstraat te Axel. Als speciale gasten worden Jan Raas en Cees Priem verwacht, om de deelnemers nog de nodige moed inspreken en van nuttige informatie te voorzien.
De ABN-Amrobank stelt zijn (normaliter op zaterdag afgesloten) parking ter beschikking, zodat er voor de deelnemers vrije parkeerruimte is.

24 augustus 2005: Vervanger voor René dient zich aan!
Toon heeft een vervanger gevonden voor de geblesseerde René, Frits Bakker mailt nog nadere gegevens hierover!


23 augustus 2005: Ballonwedstrijd in Axel!
Kijk hier voor meer informatie over de ballonwedstrijd op zaterdag 27 augustus in Axel!

23 augustus 2005: Heel slecht nieuws!
Het begon allemaal zo mooi, op zondagmorgen. Vier van de jongens die zaterdag Axel-Moraira gaan rijden, reden zondag in de voorbereiding mee in een tocht voor Ride for the Roses, die in Naaldwijk van start ging. Toon, André, Rob en René waren er van de partij, samen met zeven anderen die door Ko de Pooter, Jan Dieleman en Toon waren uitgenodigd voor een Vip-arrangement.

Het was een prachtige tocht, met tienduizend mensen. En met een gigantische opbrengst voor het KWF kankerfonds.
Maandagmorgen kwam er echter een slecht bericht.
René, die na de tocht met de fiets naar huis zou rijden, is zwaar ten val gekomen.
Hij moest uitwijken voor twee vrouwen en ging in losse grind onderuit.
De diagnose is ernstig: een gebroken twaalfde rugwervel en voor maanden uitgeschakeld.
Toon en André, die René al aan de telefoon hebben gehad, waren zeer onder de indruk.
Toon: ,,Hij is een geweldige jongen voor de sfeer en een sterke fietser. We hebben zondag allemaal van hem kunnen horen dat hij zich enorm heeft voorbereid op onze tocht. En nu gebeurt dit. Wij vinden het verschrikkelijk dat hij nu niet mee kan rijden, maar voor hemzelf is het natuurlijk nog veel erger.''

Door het wegvallen is het aantal rijders dat de hele tocht rijdt, nu teruggebracht naar vijf.
Alle fietsers wensen René vanzelfsprekend een snel herstel. De verwachtingen zijn niet hoopgevend. Toon: ,,Doktoren hebben al gezegd dat René zeker een half jaar is uitgeschakeld en niet kan werken.''

Frits Bakker

22 augustus 2005: Route
De rijroute van de etappes is definitief vastgesteld. Kijk op de route pagina voor de etappes en hun afstanden. Ook is de rustdag definitief Lloret de Mar geworden. Dit vanwege te verwachten bezoeken van vrienden en kennissen die er in de nabije omgeving aanwezig zijn.

20 augustus 2005: Toon opent Boekweitfeesten Zuiddorpe

Toon heeft de Boekweitfeesten van Zuiddorpe officieel geopend. Onder toezicht van de voorzitter van het Boekweit Comité dhr. Allinsius, burgemeester van de gemeente Terneuzen dhr. Lonink en de wethouders dhr. Van Waes en Dhr. Van Schaik, hees hij de vlag van het KWF Kankerbestrijding.

17 augustus 2005: Een wijziging in het parcours:

De achtste etappe gaat naar Lloret de Mar in plaats van Figueras.
In Lloret de Mar is de ronde van Spanje op dat moment gaande. De deelnemers houden daar hun rustdag en gaan op vijf September verder voor de laatste vier etappes. De verwachting is om vervolgens op 8 September in Moraira bij Grand Cafe Eleven aan de boulevard te finishen, waar de deelnemers door de wethouder van Moraira worden verwelkomt.

5 augustus 2005: Training in Spanje:
Vrijdagmorgen, tien uur dertig. ,,Frits'', klinkt het door de telefoon. ,,Ik zit op het terras bij Halleluja, met een watertje, maar een ambiance dat er hier al is.'' Het is de dag van het grote afzien. Toon is vanmorgen rond tien uur (,,want eerder kon ik mijn bed niet uit'') vertrokken voor de koninginnerit in zijn trainingsprogramma. ,,Ik ga twee grote cols over, die ik nog nooit heb gereden. Eerst de Col des Rates (750 meter hoog) en daarna naar Castel de Castels (duizend meter). ,,Ik bel vanavond wel hoe het is geweest.''

 
Donderdag heeft hij een rustdag genomen. Hij vertelt, op z'n Toons: ,,Dat was ook wat zeg. Ik had last van wat irritatie op mijn kont. En ik zeg 's avonds tegen Siska: ,,Die Nivea-zalf, is dat voor je kaken?'' Ja, zegt ze. En Toon denkt: dan is het ook goed voor de kaken van m'n gat. ,,Ik smeer die zalf erop en een dag later is alles ontstoken'', vertelt hij door de telefoon.
 
Vrijdagmorgen, één dag later, is alle leed weer geleden. ,,Ik heb er een ander, beter zalfje opgedaan en nu voel ik niets meer. Met één rustdagje ben ik weer topfit. En vandaag moet het gebeuren. Ik zit me geestelijk nog even op te laden op het terrasje van Halleluja. Het is warm, zeg maar heet. Meer dan dertig graden. Maar ik heb de moraal om het te doen. Vanavond bel ik hoe het is geweest.'' Was getekend: Toon.
 
Frits Bakker

2 augustus 2005: Trainen..... 

Trainen, trainen en nog eens trainen. De Spaanse tocht werpt zijn schaduw ver vooruit. Toon zelf maakt zijn kilometers in de buurt van Moraira, René is ook afgereisd naar Spanje om klimkilometers in de benen te krijgen en André is zelfs weer een beetje echt coureur geworden. Hij heeft meegereden in een koers in Lage Zwaluwe en is zesde geworden. Over een glanzende vorm gesproken.
Mochten er nog twijfels zijn: Toon is terug van weggeweest. Hij heeft me vanavond (dinsdag) gebeld over zijn training van vandaag. Schrik niet: 205 kilometer, met veel op-en-neer werk. ,,Ik ben nog maar eens naar Valencia gereden om de laatste etappe nog eens goed te verkennen'', vertelde hij. En of het verder allemaal goed gaat? ,,Ja'', vertelde hij, ,,het is alleen nogal warm hier. Zowat elke dag rond de 35 graden. Alleen vandaag was wat minder. Daarom heb ik er maar een flinke tocht tegenaan gegooid.''

22 juli 2005: Genezen!
De hoofdpersoon in de fietssoap van Axel naar Moraira heeft zich eindelijk weer gemeld in het peloton. Toon Deij is terug van weggeweest. Door een ongelukje tijdens de training (een botsing met twee losgeslagen honden) heeft hij door een breuk van het sleutelbeen weken geen fiets aan kunnen raken. ,,Ik heb geen moraal als ik niet kan fietsen. De hometrainer is mijn enige hulpmiddel’’, vertelde hij in de weken dat hij met een sombere blik door Axel dwaalde.
Met de breuk is alles goed. Het is nog wel pijnlijk, bijvoorbeeld op tochtjes over kasseien, maar Toon kan wel wat aan. En dus heeft hij zich zondagmorgen, met zijn fietsmaatjes Jan Dieleman, Jacques Breepoel en Ko de Pooter, weer al aan een tochtje van honderd kilometer gewaagd. Zondagavond, op restaurant met André, klonk hij al heel wat beter. ,,Ik vertrek morgen naar Moraira, daar pak ik mijn trainingsschema’s weer op’’, zei hij.
Zo is het inmiddels ook gebeurd. Maandag reed Toon zo’n zeventig kilometer over het glooiende Spaanse landschap in de buurt van Moraira. ,,Het voelt nog wel zwaar aan’’, bekende hij, ,,omdat bij het klimmen de kracht ook op mijn armen komt.’’ En het sleutelbeen is redelijk aangegroeid, maar nog kwetsbaar.
De tocht waar het allemaal om gaat, staat helemaal in de steigers. Vijf weken voor de start is Toon meer dan tevreden. ,,We krijgen bijna elke dag geld binnen voor de actie, die nu al een groot succes is. Ik heb een streefbedrag voor ogen, waar we nog een eindje vanaf zitten, maar we hebben nog een paar weken te gaan.’’
Toon heeft vanzelfsprekend de Tour van Armstrong op de voet gevolgd. De onverslaanbare Amerikaan is zondag afgezwaaid op de Champs Elysées met een klinkende overwinning, de zevende opeenvolgende, een absoluut record. Voor de deelnemers aan Axel-Moraira (en de sponsors) moet het een morele steun zijn dat Lance Armstrong in woord en beeld achter het intiatief staat.
En hoe staat het met de deelnemers zelf? Ze zijn, nu Toon ook weer op de fiets zit, allemaal vol in training. Voor een kilometertje of honderd, honderdvijftig per dag deinst niemand meer terug. Jan de Kraker heeft zelfs al een trainingskampje achter de rug in het Franse gebergte, om niets aan het toeval over te laten. Hij heeft de Ballon d’Alsace beklommen, volgens toeschouwers in een snoeihard tempo. Dat belooft nog wat voor straks.


8 juli 2005: Ride for the Roses (Bredene, België)
Op de fiets rijden we met ons team de "Ride for the Roses" in Bredene (België) die dan voor de tweede keer wordt verreden. Van oorsprong is dit een initiatief van 6-voudig Tour de France winnaar Lance Armstrong. De opbrengst van deze rit komt ten goede aan de VLK "Kom op tegen kanker".
Wij overhandigen na afloop een cheque met een gedeelte van het bij elkaar gefietste geld (van onze Belgische sponsors) van de tocht Axel- Moraira aan de organisatie.

7 juli 2005: Sleutelbeen breuk
Het aangroeien van de breuk van Toon zijn sleutelbeen gaat niet naar wens. Hierdoor wordt vandaag de breuk operatief gerepareerd met een plaat en 6 schroeven. Hierdoor kan Tpoon pas eind juli weer op de fiets om te gaan trainen.

5 juli 2005: Scan
Toon moet nog een scan ondergaan in het ziekenhuis te St. Niklaas. We vertrouwen erop dat de uitslag hiervan goed is en dat hiermee de geplande rit dus niet in gevaar wordt gebracht!

4 juli 2005: "Live-Strong"bandjes:
De originele gele Livestrong bandjes nu te koop in de Deto jeans winkels te Axel en Sluis,eveneens bij New Orleans in Made, Schoonhoven en Middelharnis

21 juni 2005: Sleutelbeen van Toon gebroken!
Wat een slecht bericht vandaag. Toon is tijdens een trainingstocht frontaal gecrasht door een botsing met twee honden. De blessure ziet er vrij ernstig uit. In het ziekenhuis in Sint Niklaas is een sleutelbeenbreuk vastgesteld. Toon is en blijft optimistisch: ,,Binnen een week zit ik weer op de fiets. De tocht naar Moraira loopt geen gevaar.''
Niettemin: veel sterkte bij de genezing.

8 juni tot 17 juni 2005: Trainen in Spanje
Trainingskamp in Spanje met Toon, André, Frits en Jan Dieleman (frits mailt nog een verhaal). We zijn geweldig ontvangen in
Grand Café Eleven gelegen aan de Boulevard in Moraira!

7 juni 2005: Rudi de Wever
Rudi de wever heeft groen licht om mee te gaan als begeleider tijdens de rit.

6 juni 2005: Walther van Acker
Walther van Acker gaat definitief mee als chauffeur, begeleider met zijn eigen bus. Speciaal voor de rit wordt de bus aangevuld met een bed en massage tafel. Wellicht is er nog tijd voor een potje darten...

4 juni 2005: Ontmoeting Lance Armstrong
Toon Deij ontmoet Lance Armstrong in hotel Radisson te Aix-Les-Bains voor de Dauphine Libere in Frankrijk.
Toon was met stomheid geslagen toen Lance vertelde dat hij DETO JEANS herkende van op het wegdek in de Tour de France waar hij het vele malen had zien staan, en met name op de Col de Pailhaires in de Pyreneeen.
Nu blijkt dat 25 jaar kalken op de weg tijdens de Tour toch lonend is geweest, want natuurlijk is Lance niet de eerste die Toon hierover aanspreekt!

28 mei 2005: Jan en Ellen de Kraker
Jan de Kraker heeft definitief beslist dat hij de hele tocht meerijdt. Zijn echtgenote Ellen heeft zich opgeworpen als verzorgster. Dat brengt het aantal rijders op zes. Frits Bakker, die samen met Bram Dieleman in elk geval de eerste vier, vijf dagen meerijdt, doet nog pogingen om zich op de krant vrij te maken voor de hele tocht.

28 mei 2005: uitreiken kleding
Toon-team krijgt kleding en gaat op film en foto! 

Het team van rijders, dat over een kleine drie maanden samen met Toon de rit naar Moraira gaat maken, is zaterdagmorgen 28 mei in de nieuwe kleding gestoken. Dat gebeurde in een van de twee zaken van Toon in Axel. De zes fietsers voor de hele tocht en de twee gastrijders kregen een prachtig kledingpakket aangeboden.
Dankzij de hoofdsponsor Deto Jeans, werd het ’Dreamteam’ uitgerust met shirts, broeken, jacks, handschoentjes, sokken en overschoentjes. Daarnaast zullen ze binnenkort ook de vrije tijdskleding krijgen, die de rijders buiten het fietsen om zullen dragen.
Het hele pakket werd onder toeziend oog van Siska gekeurd en met veel enthousiasme ontvangen. Het overwegend grijs, de stijlvolle afwerking en de sobere, maar duidelijke reclame maakten een professionele indruk. Het eerste tochtje, door het Axelse marktpubliek, gold meteen als een opwarmertje.
De acht rijders maakten vervolgens een tochtje buiten Axel om op film en foto te gaan. Patrick van den Bos en Harald Verstraeten legden het team vast voor de website en voor publicitaire doelen.

26 mei 2005: commentaar van Toon
Jan de Kraker bevestigt dat hij heel de rit uit gaat rijden!

In de eerste etappe na 55 km wordt ons spontaan een lunch aangeboden door familie van Melckebeke. In Herzele (B) (overigens zelf ook kankerpatiënt). Na de eerste etappe met aankomst in Le Nouvion-en-Thierache. (164 km) Wordt de deelnemers een haringparty aangeboden door vishandel Notebaart uit Breskens.
De gezamelijke Zeeuwse marktkooplieden en de winkeliersvereniging Axclusief uit Axel hebben zelf ook een actie op touw gezet. Deze zal worden afgerond bij de feestelijkheden op 1 oktober.
Een deel van het bij elkaar gefietste geld gaat naar de dagkliniek in Sint-Niklaas waar ik zelf behandeld ben,voor een nog nader te bepalen doel. Nog een ander deel gaat naar de VLK, kom op tegen kanker, dat zal worden overhandigd op 18 september.
Tijdens
de ,, Ride for the Roses” in Bredene (B) waar we ook met onze groep aan deelnemen.
Het overige bedrag wordt met grote feestelijkheden op zaterdag 1 oktober overhandigd in een tent tijdens de weekmarkt te Axel aan Dhr. Daamen van het KWF , en zal worden benut voor onderzoek naar darmkanker.

24 mei: website online!
De eerste opgebouwde delen van de website is on-line.

23 mei 2005: Jan de Kraker
Jan de Kraker onderzoekt wat tijdsindeling betreft of het mogelijk is om de gehele rit uit te rijden.

19 mei 2005: aanvang bouw website
Toon Deij vangt samen met Harald Verstraeten aan met de bouw van de website waar alle ontwikkelingen en nieuws omstreeks de tourrit dagelijks bijgehouden wordt. Hierdoor kan iedereen op de hoogte blijven van de ontwikkelingen.