Moraira is gelegen aan de Costa Blanca in Spanje.

                        

Een leuk toeristisch dorp met een heerlijke zonnige sfeer aan de Middellandse zee:

'Het Monaco van Spanje'. Ofschoon de vergelijking niet echt te maken is, zijn er toch een aantal fanatiekelingen die dit wel degelijk zo vinden. De meeste mensen spreken liever van 'de parel van Spanje'. Hoe dan ook, hier wonen mensen met een eigen levensbeschouwing, er is een zeer toegankelijke haven die deel uitmaakt van de dorpskern en het is een van de mooist plekjes van Spanje.


Anders dan Monaco en plaatsen als Marbella en Barcelona. is in Moraira alles kleinschalig. Verwacht geen grote hotels (hoogbouw is verboden), geen grote winkelcentra, geen pretparken, geen grote stranden, en ook geen massatoerisme. In Moraira is alles mooi, klein, schoon en gezellig. De gemeente Teulada, 'eigenaar' van Moraira, spendeert veel geld aan het uiterlijk van dit bijzondere plaatsje.

Met grote regelmaat wordt het gehele centrum opnieuw geschilderd en de hondenpoepscooters (!) zuigen de drollen al weg bijna voordat ze het beest hebben verlaten. Het groen wordt dagelijks onderhouden terwijl de veegautootjes ieder vuiltje van de weg poetsen. Er zijn geen parkeermeters, de politie dient als vraagbaak voor toeristen en u moet het wel heel bont maken wilt u een bon onder uw ruitenwisser aantreffen. Alles is hier zeer gemoedelijk.

Moraira heeft sinds kort ook een boulevard. Het is allemaal erg mooi geworden. De burgermeester doet er echt alles aan om Moraira op de kaart te zetten. In 'zijn' plaats geen discotheken en tot diep in de nacht schreeuwende jeugd. Hij lonkt naar de mensen die op een andere manier willen genieten. Vandaar het ambitieuze plan om vanaf het centrum van Moraira een super-de-luxe golfbaan aan te leggen. Of het plan ook werkelijkheid wordt zal blijken.

Minstens de helft van de paar duizend inwoners van Moraira is buitenlander. Spanjaarden, Duitsers, Engelsen, Belgen en Nederlanders wonen, genieten en werken er naast elkaar.

De peuter- en lagere school bij de rotonde is onderhand een heuse internationale school. Meer dan 50% van de leerlingen komt al uit het buitenland. Vooral het aantal Engelse immigranten neemt enorm toe.

Om nog meer leerlingen te kunnen plaatsen, wordt er hard gewerkt aan een nieuwe school in Moraira, met daarin computerlokalen, een overblijflokaal waar tussen de middag gegeten kan worden en de moderne sportfaciliteiten.

Voor veel overwinteraars is dit de mooiste plek op aarde. De stranden zijn niet groot maar zelfs in de zomer is er altijd wel een plekje te vinden.

Rij op de rotonde ook eens rechts omhoog, richting El Portet. Aan het eind van de weg bevindt zich een van de intiemste baaien van de Costa Blanca. Hier wonen een aantal internationale sterren. In het weekend gaan de jachten hier voor anker en varen de trotse bezitters met waterscooters naar het strand om van een glaasje Sangria te genieten.