Monstertocht van Toon Deij naar Moraira

 

De Nederlander Toon Deij is altijd wel een kleurrijk mens geweest, maar nu doet hij de (wieler)wereld versteld staan. Hij heeft plannen om vanaf 27 augustus met de fiets een monstertocht te ondernemen vanuit zijn geboorteplaats Axel (Zeeland) naar het Spaanse Moraira, over een afstand van bijna tweeduizend kilometer.

 

Dat zou voor een normaal mens al een helse tocht zijn, maar Toon Deij wordt ook nog eens gekweld door de ziekte kanker. Dat werd een kleine twee jaar geleden ontdekt en bestreden met chemokuren. ,,Ik heb niet veel kans om helemaal te genezen’’, zei hij destijds. ,,Mijn doktoren geven me één procent. Ik ga er alles aan doen om die laatste strohalm te grijpen.’’

 

Toon Deij, vroeger een verwoed hardfietser en volger van vele etappes in de Tour de France en andere klassiekers, pakte zijn oude liefde op en ging zijn ziekte te lijf. ,,Wat Lance Armstrong kan, moet ik ook kunnen’’, was zijn bewonderenswaardigte motto.

 

Hij fietste zelfs tussen de kuren door en is nu zo ver dat hij een zelf gekozen project wil realiseren. Toon Deij gaat met vijf vrienden een fietstocht ondernemen van Axel naar Moraira. Voor die tocht heeft hij een grote actie op touw gezet. De tocht moet door sponsoring veel geld opleveren, de opbrengst gaat naar de KWF (Koningin Wilhelmina Fonds) kankerbestrijding, de VLK “kom op tegen kanker” en voor het dagziekenhuis in Sint-Niklaas waar hij is behandeld.

 

De 58-jarige Zeeuw is zelf de initiator en bezieler van de actie. Op de dagen dat hij niet traint voor de tocht, zet hij zich met zijn hele ziel en zaligheid in voor de actie. De tocht is inmiddels landelijk bekend door een ontmoeting van Toon met Lance Armstrong. Twee weken voor de start van de Tour de France was de Axelaar uitgenodigd in de Dauphiné Liberé, die Armstrong reed als voorbereiding.Toon: ,,Ik ken Jogi Müller, de perschef van Armstrong, al heel lang, omdat ik met mijn kledingwinkels (Deto Jeans) sponsor ben geweest van profploegen. Jogi Müller reed voor PDM en TVM en in de Tour is onze vriendschap verder uitgegroeid.’’

 

De Zwitser Müller, die in de Tour geen meter wijkt van Armstrong voor en na de etappes, regelde de afspraak in Aix les Bains. Daar had Toon Deij een kort onderhoud met de Tourlegende. Ze spraken over de ziekte, over de actie van Toon en de tocht naar Moraira. En er werden foto’s gemaakt voor de kranten en voor de site.

 

De Axelaar heeft niet bij toeval Moraira gekozen als eindbestemming voor de monstertocht. Hij bewoont er met zijn vrouw en kinderen al enkele jaren een vakantieverblijf en reist jaarlijks een paar keer op en neer. Johan Bruyneel, de ploegleider van Armstrong, is er trouwens ook geen onbekende. Hij kent Moraira, omdat hij er jarenlang heeft gewoont.

 

De tocht van Toon Deij en zijn vrienden begint op zaterdagmorgen 27 augustus in Axel. Het parkoers voert onder meer langs Geraardsbergen, Laon, Auxerre, Saint Flour, Millau, Narbonne, Figueres, Barcelona, Valencia, Denia naar Moraira. De langste etappe is 191 kilometer, de kortste 127. Het gezelschap denkt de toch van totaal 1932 in twaalf dagen af te leggen. In Moraira zal een ontvangstcomité klaarstaan, die de fietsers uitbundig zullen inhalen.

 

Toon Deij heeft al vele sponsors mogen begroeten voor zijn tocht. Voor degenen die mee willen doen en de kankerstichting willen steunen, is dit het rekeningnummer:

Voor Nederland: ABN 50.77.83.360

Voor het buitenland: Swiftcode ABNANL2A IBAN: Nl 85 ABNA 0507783360.

 

Website: www.axel-moraira.nl

 

Kijk hier voor de website van Weekblad Hallo